
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των υποβληθεισών στο ΙΚΥ/ΕΜΣ αιτήσεων Διαπίστευσης Erasmus για το έτος 2024 στο πλαίσιο της δράσης «Μαθησιακή Κινητικότητα ΚΑ1, Erasmus+, το 3ο ΓΕ.Λ. Σερρών κατατάχθηκε στη 12η θέση με σύνολο βαθμολογίας 92/100.
Σύμφωνα με την αίτηση που υποβλήθηκε στο ΙΚΥ/ΕΜΣ, το 3ο ΓΕ.Λ. τίθεται επί κεφαλής κοινοπραξίας ιδρυμάτων σχολικής εκπαίδευσης αποτελούμενης από τη ΔΔΕ Σερρών, το ΕΚΦΕ Σερρών και Γυμνάσια και Λύκεια της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές των οποίων εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την αστρονομία/ διαστημική και ιστορία της φιλοσοφίας/κοσμολογία. Ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στην κοινοπραξία έχουν εκδηλώσει 12 σχολεία, αλλά για λόγους καλύτερης διοργάνωσης και διαχείρισης ο συνολικός αριθμός των σχολείων θα περιοριστεί σε 5 ανά έτος και γίνεται εναλλαγή των μελών της κοινοπραξίας με κυκλική συμμετοχή όλων των σχολείων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον.
Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να προσφέρει ευκαιρίες συμμετοχής σε μαθητές χαμηλών μαθησιακών και οικονομικών δυνατοτήτων οι οποίοι συναρπάζονται από θέματα που δεν καλύπτονται επαρκώς από τα σχολικά Προγράμματα Σπουδών και αφορούν την αστρονομία, τη διαστημική τεχνολογία και τη φιλοσοφία. Για την επιλογή των σχολείων της κοινοπραξίας ελήφθη υπόψη το ενδιαφέρον και η δέσμευση των εκπαιδευτικών και μαθητών, όπως αποτυπώθηκε σε ημιδομημένες συζητήσεις και στα πρακτικά του συλλόγου διδασκόντων. Σκοπός της κυκλικής εναλλαγής σχολείων στην κοινοπραξία είναι η δημιουργία ενός δικτύου επιμορφωμένων εκπαιδευτικών και μαθητών που θα μπορούν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους πάνω στο αντικείμενο της Αστρονομίας, Διαστημικής και Φιλοσοφίας οργανώνοντας δράσεις, ημερίδες, διαγωνισμούς. Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών θα επιτευχθεί μέσα από δράσεις κινητικότητας σε διεθνή κέντρα, ενώ η διάχυση της γνώσης στις εκπαιδευτικές μονάδες θα γίνει μέσα από εκπόνηση προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων και ομίλων με ανάλογη θεματολογία. Θα ακολουθήσουν δράσεις κινητικότητας των μαθητών σε εργαστήρια και σχολεία της Ευρώπης με ανάλογο εξοπλισμό και σε διεθνή κέντρα Αστρονομίας και Διαστημικής Τεχνολογίας. Με ανάπτυξη δράσεων στα σχολεία και τη συλλογή ερευνητικών στοιχείων από τους μαθητές αναμένεται η ανάπτυξη θετικής στάσης απέναντι σε θέματα σχετικά με την Αστρονομία, Αστροφυσική, Διαστημική Τεχνολογία, Φιλοσοφία, Οικολογία και Ηθική, ενώ μέσα από συνέδρια, ημερίδες, μαθητικά φεστιβάλ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα επιτυγχάνεται η διάχυση της γνώσης στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Παράλληλα θα επιδιωχθεί η αισθητική καλλιέργεια, η ανάπτυξη καλλιτεχνικών δεξιοτήτων και κριτικής στάσης απέναντι στην ψευδοεπιστήμη και στα ηθικά ζητήματα που ανακύπτουν από την εξέλιξη των επιστημών και την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών. Το υλικό από όλες τις παραπάνω δράσεις θα συγκεντρωθεί σε ψηφιακό αποθετήριο επ’ ωφελεία της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας γενικότερα.