Το σχολείο μας, κατά το διάστημα 29 Φεβρουαρίου – 3 Μαρτίου, πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στο Παρίσι. Είκοσι δύο μαθητές και μαθήτριες από την Α’ και Β’ τάξη, με την συνοδεία των εκπαιδευτικών Λιούσα Ελένης και Μάλαμα Ισιδώρας, ταξίδεψαν στην πανέμορφη γαλλική πρωτεύουσα και είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν εντυπωσιακά αξιοθέατα και σπουδαία μουσειακά εκθέματα.

Ωστόσο, ο βασικός σκοπός την εκδρομής αυτής ήταν εκπαιδευτικός και μάλιστα τριπλός. Καταρχάς, η συμμετοχή στο 8+ Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο με τίτλο «Ευρώπη, quo vandis? Θεσμοί, κοινωνία, επιστήμες και ο ρόλος της Ελλάδας», που οργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και την Association Européenne des Enseignants. Η κατά κοινή ομολογία εξαιρετική παρουσίαση των μαθητών του σχολείου μας, την οποία επιμελήθηκε και προετοίμασε η κ. Μάλαμα, αφορούσε την τεχνητή νοημοσύνη και τον τρόπο που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία το ChatGPT. Με τη μορφή αντιλογίας (δισσών λόγων) δύο ομάδες αντάλλαξαν  επιχειρήματα για το επίμαχο θέμα, ενώ στο τέλος οι “νομοθέτες” διατύπωσαν τα συμπεράσματα και την τελική ετυμηγορία τους.

Στη συνέχεια, οι μαθητές επισκέφθηκαν το Institute Régional du Travail Social (IRTS Île-de-France Montrouge Neuilly-sur-Marne), ένα ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα με ειδίκευση στον τομέα της κοινωνικής εργασίας και των επαγγελμάτων υγείας. Εκεί ένας Έλληνας διδάσκων, ο κ. Κώστας Δελημήτσος, αφού ξενάγησε τους μαθητές στους χώρους του Ινστιτούτου, έκανε μια πολύ κατατοπιστική ενημέρωση για το γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα, τις σπουδές στη Γαλλία, τις προοπτικές που ανοίγονται για τους Έλληνες μαθητές μετά την αποφοίτησή τους και γενικότερα για τη ζωή στη Γαλλία. Οι μαθητές άκουσαν με πολλή προσοχή, υπέβαλαν τις ερωτήσεις τους και έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη συζήτηση.

Η τρίτη εκπαιδευτική δραστηριότητα ήταν η αδελφοποίηση του σχολείου μας με το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας Αγίου Στεφάνου. Πρόκειται για ένα από τα πέντε αντίστοιχα τμήματα που λειτουργούν στο Παρίσι, όπου διδάσκεται η ελληνική γλώσσα σε Έλληνες ή Ελληνογάλλους μαθητές κατά τις απογευματινές ώρες. Αφού είχε προηγηθεί η σχετική επικοινωνία, συνεννόηση και προεργασία μεταξύ των Διευθυντριών των δύο σχολείων (κ. Δομουχτσή και κ. Λιάπη) καθώς και με την Συντονίστρια Γραφείου Εκπαίδευσης Βρυξελλών, πραγματοποιήθηκε η τελετή αδελφοποίησης κατά την οποία παρουσιάστηκαν τα δύο σχολεία, συζητήθηκαν προτάσεις για μελλοντικές κοινές δράσεις και προσφέρθηκαν αναμνηστικά δώρα από τις Σέρρες (χορηγίες από τον Δήμο Σερρών, την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια, την ομάδα του Πανσερραϊκού, το βιβλιοπωλείο Σωτηρόπουλος και το ζαχαροπλαστείο Βασάκης). Οι μαθητές μας έδειξαν ένα μέρος από την παρουσίαση που είχαν κάνει  στο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο και αργότερα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μαθητές που φοιτούν εκεί και να συζητήσουν μαζί τους.

τ

Στις επόμενες δύο μέρες της εκδρομής έγινε περιήγηση στην πόλη του Παρισιού, κατά την οποία οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από τον Πύργο του Άιφελ, την Notre Dame, τη Βαστίλη, το Πάνθεο και το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, το Μέγαρο των Απομάχων και την γέφυρα του Αλεξάνδρου. Περπάτησαν στα Ηλύσια Πεδία, είδαν την επιβλητική Αψίδα του Θριάμβου, έκαναν βραδινή κρουαζιέρα στον Σηκουάνα και επισκέφθηκαν το μοναδικό μουσείο του Λούβρου, όπου θαύμασαν μερικά από τα αριστουργήματα, όπως τη Νίκη της Σαμοθράκης, την Αφροδίτη της Μήλου, την Galerie d’ Apollon και σπουδαίους πίνακες όπως την Μόνα Λίζα, την Στέψη του Ναπολέοντα, τον Θάνατο του Μαρά κ.α. Επισκέφθηκαν επίσης τις φημισμένες Galeries Lafayette, το πολυκατάστημα με τον περίτεχνο θόλο και τέλος περπάτησαν και ξεναγήθηκαν στο λόφο της Μονμάρτρης με τον ναό της Sacré-Cœur και τα ατελιέ των καλλιτεχνών.

δ

Η εκπαιδευτική αυτή εκδρομή, που έγινε σε συνεργασία με το 3ο Γυμνάσιο και το 2ο Λύκειο Σερρών, άφησε ομολογουμένως τις καλύτερες εντυπώσεις και υπήρξε πολλαπλά ωφέλιμη για όλους.