Η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΑΑΔΕΣ), διοργάνωσε τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022 την πανελλήνια εκπαιδευτικη δράση με τίτλο “Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης – 2022» (Έγκριση ΥΠΑΙΘ 9973/ΓΔ4/01-02-2022
Μαθητές από σχολεία όλης της Ελλάδας υπολόγισαν την περιφέρεια της Γης επαναλαμβάνοντας το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου.
Βασικός στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη του πειράματος, ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας και η υποστήριξη της ενεργού συμμετοχής μαθητών και εκπαιδευτικών σε βιωματικές και συνεργατικές ανακαλυπτικές δραστηριότητες.

Το σχολείο μας συμετείχε στη δράση αυτή με τους μαθητές της Β’ λυκείου και υπεύθυνους εκπαιδευτικούς την κ. Πολυκαρπούλου Μαρία ΠΕ04.01 και τον κ. Χατζηπαπανικολάου Γιώργο ΠΕ04.02. Οι μαθητές μας αφού ενημερώθηκαν παρακολουθώντας σχετικό βίντεο για την μεθοδολογία που ακολούθησε ο Ερατοσθένης στο υπολογισμό της ακτίνας της Γης, βγήκαν στην αυλή του σχολείου στις 12:33 (ώρα μεσουράνησης του Ηλίου) και μέτρησαν το ύψος και την σκιά διαφόρων αντικειμένων. Με σύμμαχο την τεχνολογία για τον προσδιορισμό των γεωγραφικών συντεταγμένων του σχολείου μας (google maps) και της χιλιομετρικής του απόστασης από τον ισημερινό (google earth) συμπλήρωσαν σχετικό φύλλο εργασίας. Οι υπολογισμοί οδήγησαν στον προσδιορισμό της ακτίνας της Γης με σφάλμα μόλις 1,45%.